Verbeterbord bij Bricks & Brains

Bricks & Brains bij Technische Unie en Koppert Cress

In de afgelopen maanden mochten we bij twee prachtige bedrijven een aantal business games Bricks en Brains verzorgen. Bij Technische Unie een drietal games rond het thema ‘LEAN en leiderschap’ en bij Koppert Cress 2 games met als belangrijk onderwerp ‘procesoptimalisatie’ in het kader van de implementatie van een nieuw ERP-pakket. Vijf games met in totaal ruim 100 deelnemers en met een enorme dosis energie en enthousiasme. En ook erg leuk dat we ook deze keer weer verrast werden door een onorthodoxe aanpak en een slimme truc die we nog nooit eerder hadden gezien in onze games. Ook wij leren dus nog elke keer bij. En dat vrouwelijk leiderschap vaak heel effectief is werd in een aantal van deze games ook goed zichtbaar. Op subtiele, maar doortastende wijze wisten de dames die de leiding hadden hun teams tot mooie prestaties op te zwepen.

IMG_7035

Daar worden wij nou blij van bij BIG. Het is steeds weer ontzettend leuk om te zien wat onze games oproepen bij de deelnemers en hoeveel dynamiek er ontstaat zodra de klok van start gaat. Het sterkt ons in onze gedachte dat business gaming als leerinstrument enorm krachtig is en dat zo’n game enorm veel mogelijkheden biedt om met een groep mensen te werken aan bewustwording, om samen te leren en om zeker ook met z’n allen veel plezier te hebben. En dat plezier – is onze stellige overtuiging –  helpt mee om het effect van een business game nog verder te vergroten. Want mensen vinden spelen simpelweg heel leuk en wat is er dan leuker dan daarbij ook nog de competitie aan te gaan met collega’s….

Resultaten van een van de spelrondes

Met de business games van BIG kunnen verschillende leerdoelen worden nagejaagd. De aftrap van de implementatie van een ERP, zoals bij Koppert Cress, bijvoorbeeld. We gaan dan in de game heel nadrukkelijk aan de slag met het vastleggen en optimaliseren van processen: hoe kom je vanuit een bestaande situatie naar een verbetering en wat betekent dat voor de inrichten van de processen. We maken dat heel zichtbaar door met een lint de processen te visualiseren. Een eenvoudig hulpmiddel, maar zeer effectief:

IMG_3842

Het aspect ‘visualiseren’ komt ook nadrukkelijk in de Bricks & Brains variant ‘LEAN’. In deze business game vormt de LEAN-filosofie de rode draad en gaan wij met de deelnemers spelenderwijs aan de slag met het thema ‘Blijvend Verbeteren’. Dat is namelijk onze vertaling van LEAN. Thema’s die in deze gamevariant aan de order komen zijn onder meer:

  • het LEAN-huis
  • het verbeterbord
  • de rol van de leider in een LEAN-omgeving (stimuleren, enthousiasmeren en faciliteren)
  • de inzetbaarheidsmatrix
  • takttijd
  • Gemba

Ook gaan we aan de slag met 5S als hulpmiddel voor het slim organiseren van de werkplek. Hieronder een voorbeeld van hoe dat in een van de games bij Technische Unie werd toegepast in het Warehouse:

IMG_7027

Tal van toepassingsmogelijkheden dus zo’n business game. Als instrument voor teambuilding, een training in klantgerichtheid of als kick off van een leiderschapsprogramma. Samen vinden we altijd een manier om tot een waardevolle en effectieve toepassing te komen, dus aarzel niet en zoek even contact als u meer wilt weten.