Lean in Leiden

Derde Masterclass LEAN bij Luba

Op donderdag 11 februari vond de laatste “Masterclass Lean” voor klanten van Luba plaats. Na de bijeenkomsten in Den Bosch en Alkmaar, waren we dit keer te gast in Leiden. Ook dit keer weer 30 enthousiaste en leergierige klanten van Luba.

“Lean is een managementfilosofie die erop gericht is om maximale waarde voor de klant te realiseren met zo min mogelijk verspillingen”, opent Luba-rayonmanager Nicole Barten de bijeenkomst. “Het is een methode om van dag tot dag te verbeteren. Maar wat houdt het precies in? Dat gaan we vanmiddag ervaren met een managementgame.”

Na de opening volgde een eerste speedcollege over Lean. Wat is Lean? Wat kan ik er mee? Waar moet ik op letten? Wat levert het mijn organisatie op? Vragen die in drie speedcolleges door Aad van Pelt werden geadresseerd.

Speluitleg

Speluitleg door BIG’s Aad van Pelt

De theorie wordt toepasselijk gemaakt door de business game “Bricks & Brains”. Tijdens de eerste ronde van game bleek eens temeer dat het moeilijk is om het proces te doorgronden. Deelnemers werkten hard maar weinig efficiënt. De verschillende time-outs en interventies gaven de mogelijkheid om tijdens de eerste ronde al direct een aantal verbeteringen toe te passen.

leiden2

Er werd hard gewerkt tijdens de business game ‘Bricks & Brains’

Deze verbeteringen werden in de tweede ronde nog verder doorgevoerd, mede door de interventies in twee speedcolleges. In vogelvlucht werd een aantal elementen uit de Lean-filosofie nader toegelicht. 5S, Kaizen, gemba, visueel management en dienend leiderschap passeerden onder andere de revue. De speedcolleges en de verbeterrondes hebben uiteindelijk geleid tot een positief “bedrijfsresultaat” in de tweede ronde!

Na afloop kregen we enthousiaste en positieve feedback op onze aanpak. Zowel van Luba als van haar klanten kregen we veel complimenten. Daar doen we het voor!