Enerverende Silk Race bij Randstad LKK

Opperste concentratie bij karavaan Tijger tijdens Silk Race

Opperste concentratie bij karavaan Tijger tijdens Silk Race

De praktische toepassing van Lean, ingrediënten voor succesvolle organisatieverandering en de inzet van framing als beïnvloedingsinstrument. Dat waren de onderwerpen die Randstad graag behandeld wilde zien tijdens de business game Silk Race. We speelden met twintig relaties van Randstad die in het kader van de LKK op 12 november te gast waren in het prachtige nieuwe DC van Kuehne + Nagel op Schiphol.

De Logistieke Kenniskring wordt door Randstad georganiseerd om haar relaties de mogelijkheid te geven onderling kennis uit te wisselen. Ook worden externe sprekers uitgenodigd die de deelnemers bijpraten over actuele en relevante onderwerpen rond onder andere logistiek en supply chain management. BIG ‘Business Ixperience Games’ was voor deze keer ‘ingevlogen’ om met de deelnemers de business game Silk Race te spelen en ze daarbij inhoudelijk kennis aan te reiken over het ontwikkelen en verbeteren van operaties en organisaties.

Na een korte introductie over de opzet van de game en de spelregels gingen vijf teams aan de slag. Er werd gekozen voor de team ‘avatars’ Hond, Os, Tijger, Draak en Rat. Ieder team had zo z’n eigen handelsstrategie en al snel vlogen de eerste deals over de tafel. Ondertussen moesten er kennisvragen over het thema Lean worden beantwoord. Er bleek al de nodige kennis over Lean bij de deelnemers te bestaan en zodoende werden er veel goede antwoorden gegeven. Gevolg: veel punten en daarmee flink wat stappen vooruit in de ‘zijden race’. Vooralsnog een gelijkopgaande strijd.

De kamelenrace ging er spannend aan toe...

Bij de de kamelenrace ging het er fanatiek aan toe…

Na een eerste Management Recept (speedcollege) over het thema Lean kon de strijd worden vervolgd. Tal van onverwachte gebeurtenissen teisterden de karavanen: zandstormen, lawines, de kamelenpest en een overval door struikrovers. Gelukkig ook positieve elementen: een nieuwe brug, een gevonden schat en een vrijgevige weldoener. Het was volop strijd en op de veilingen die voorbij kwamen werd flink geboden op o.a. jade, saffraan, wierook en zijde. Op het spelbord was ondertussen de kamelenrace gaande. Hier konden de teams van elkaar zien waar hun karavanen zich bevonden.

Maar daar werd de spannende strijd al weer onderbroken door een Management Recept: hoe voer je gewenste veranderingen succesvol door en wat is de rol van de leider daarbij? Over olifantenpaadjes, gezag, De Bal, nieuwe spelregels en volgelingen. In 20 minuten tijd was iedereen weer ‘up-to-date’ en konden de teams snel weer aan de slag met het sluiten van de ultieme handelsdeals. Ondertussen moesten er ook nog de nodige vragen worden beantwoord om zo de geheime code van het Rijk van de Sultan te kunnen kraken. Twee teams slaagden daarin en zij wisten een geweldig onderhandelingsresultaat uit de wacht te slepen.

Hoe kraak ik de code om het Rijk van de Sultan te kunnen betreden...

Hoe kraak ik de code om het Rijk van de Sultan te kunnen betreden…

In aanloop naar het laatste inhoudelijke thema Framing, bleken de vragen daarover nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Gelukkig ging de opdracht ‘Hoe houd ik foutparkeerders van mijn oprit’ wel heel erg goed en wisten de deelnemers met zeer originele ‘frames’ veel punten te verzamelen. Ondertussen werden nog wat laatste handelsdeals gesloten en risicovolle transacties uitgevoerd. Immers: die bonus moest binnen worden gehaald om nog een kans te maken op de overwinning.

En daar was het al weer tijd voor het laatste Management Recept: Framing. Casper Jansen van BIG legde de deelnemers in zijn laatste speedcollege uit wat een frame is en hoe je het succesvol kunt inzetten om anderen te overtuigen van jouw standpunt. Ook gaf hij daarbij succesvolle voorbeelden uit de praktijk. ‘Een interessant hulpmiddel dat framing’ om jouw plannen succesvol door te kunnen voeren bleek al snel.

Het bedenken van een frame bleek de deelnemers prima af te gaan...

Het bedenken van een frame bleek de deelnemers prima af te gaan…

De klokte tikte ondertussen door en bij de meeste teams kwam Venetië – de eindbestemming van Silk Race – in zicht. Met een laatste krachtsinspanning trachtten de concurrenten van karavaan Tijger hen nog te achterhalen. Tevergeefs: met een geweldige score van 5817 Byzantijnen waren zij de glorieuze winnaar van deze Silk Race. Echter de nieuwe kennis en wijsheid die alle deelnemers hebben opgedaan was uiteindelijk natuurlijk een veel grotere winst.

Dank aan Randstad, K+N en alle deelnemers voor deze enerverende Silk Race!