IN DE MEDIA – macht, gezag en autoriteit

IN DE MEDIA

Afgelopen weken zijn er weer talloze interessante artikelen, columns, interviews en radiofragmenten verschenen in de media. BIG houdt deze nauwlettend in de gaten en selecteert voor u datgene wat naar ons idee de moeite waard is om terug te lezen en/of te luisteren.

Deze keer hebben we drie radiofragmenten met thema’s die zijn gerelateerd aan leiderschap: macht, gezag en autoriteit. Wat ons betreft zeer zeker de moeite waard om terug te luisteren. Hieronder volgt een korte beschrijving van de radiofragmenten met daarbij de link naar de betreffende uitzending. Veel luisterplezier en inspiratie!

René ten Bos over Leiderschap en gezag

In de OBA Live uitzending (NPO radio 5) van 14 september sprak René ten Bos over de uitdagingen van het moderne leiderschap. Sterk politiek leiderschap zoals we dat kenden van Churchill, Drees en Den Uyl zien we tegenwoordig weinig. René ten Bos legt uit hoe dit komt en welke rol de (sociale) mRené ten Bosedia hierin speelt.

Ten Bos is als filosoof en organisatiedeskundige verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij staat bekend om zijn niet alledaagse en gevatte invalshoek als het aankomt op organisatie- en managementvraagstukken.

In deze radio-uitzending wordt onder meer gesproken (sociale) media, charisma, gezag, en het verschil tussen leidinggevenden en leiders. En wat heeft leiderschap met verliefdheid te maken?

Uitzending OBA Live (NPO radio 5) 14 september 2015

Uitzending terugluisteren

Paul Verhaeghe over autoriteit

Paul Verhaughe – Vlaams psychoanalyticus – vergaarde veel bekendheid met zijn goed verkochte boek ‘Autoriteit’. Daarin bevraagt hij de manier waarop autPaul Verhaegheoriteit functioneert, waarom de waarde ervan tegenwoordig afneemt en wat een alternatief kan zijn.

In onderstaande radio-uitzendingen verkent Verhaeghe de klassieke en nieuwe leiderschapsmodellen, en nieuwe vormen van autoriteit. Daarbij beschrijft hij de veranderde rol van autoriteit in onze samenleving en gaat hij in op de vraag hoe men daar binnen organisaties mee om moet gaan. Volstaan oude en huidige organisatiemodellen en -structuren nog wel?

 

Uitzending Nooit meer slapen (VPRO) 15 september 2015

Uitzending terugluisteren

Uitzending OBA Live (NPO radio 5) 5 oktober 2015

Uitzending terugluisteren