BIG_Business_Game_Open_GameIMG_9260

Open Business Game “De leider de baas: nieuwe trends in leiderschap” groot succes

Op 25 februari 2015 was BIG (Business Ixperience Games) met haar relaties wederom te gast bij voetbalvereniging Beuningse Boys in Beuningen. Het BIG Event (inclusief business game) met als thema “De leider de baas: nieuwe trends in leiderschap”, was volledig volgeboekt!

BIG “Business Ixperience Games” organiseert regelmatig ‘open’ BIG Events in de vorm van business games en workshops. Tijdens zo’n bijeenkomst kunt u kennismaken met de mensen van BIG, hoort u vanuit welke visie en filosofie wij werken. Door  actief deel te nemen aan één van onze business games ervaart u onder meer aan den lijve hoe het zit met succesvol leiderschap en wat u allemaal kunt doen om tot succesvolle veranderingen in uw organisatie te komen. Hoe bepaalt u uw strategie en vertaalt deze naar concrete doelen voor uw medewerkers. En wat betekent dat voor samenwerking en communicatie. De BIG Events laten u weer ‘s even stil staan bij de kansen en uitdagingen binnen uw organisatie en bij de ontwikkeling van uw medewerkers en uzelf!

De bijeenkomst van 25 februari 2015 had als thema ““De leider de baas: nieuwe trends in leiderschap”. Na de ontvangst verzorgde Casper Jansen de inleiding. In deze inleiding ging hij –hoe toepasselijk gezien de locatie- in op het leiderschap van Louis van Gaal. Wat maakt Louis van Gaal tot een succesvolle leider, welk soort gedrag vertoont hij en wat is de kern van zijn leiderschapsstijl.

Na de inleiding werd de eerste ronde van de business game “Bricks & Brains” gespeeld. Deelnemers werden ingedeeld op de verschillende afdelingen en in verschillende rollen, leiders werden aangewezen en het spel ging los! Na een onwennig begin, deels veroorzaakt door de teamleiders met een zeer eigenzinnige door BIG bepaalde leiderschapsstijl, kwamen de deelnemers steeds beter in hun rol en werd er enthousiast en fanatiek gewerkt om een goede score te realiseren. Dat ging in het eerste boekjaar nog niet zo makkelijk.

In de pauze verzorgde Aad van Pelt een speedcollege over het begrip “Authenticiteit”. Wat is dat eigenlijk? Waar komt het vandaan en waarom vinden we authentiek leiderschap zo belangrijk? Het college werd afgesloten met de prikkelende stelling dat Authentiek Leiderschap eigenlijk helemaal niet bestaat, sterker nog, dat het onzin is. In essentie gaat het bij leiderschap veel meer over Vertrouwen. Hoe betrouwbaar bent u als leidinggevende, hoe gaat u om met uw medewerkers en bovenal wat levert vertrouwen op voor de leider en de volgers.

Na een evaluatie van harde ondernemingsresultaten en het leiderschap van de 3 managers, werd de tweede ronde gespeeld. Eens te meer werd duidelijk dat slim samenwerken een belangrijke sleutel tot succes is. Uiteraard speelde leiderschap wederom een grote rol. Ook de verbeteringen die de deelnemers hadden doorgevoerd op het gebied van procesoptimalisatie, minder papierwerk en meer focus op de klant leverde een goed resultaat op.

Afsluitend volgde nog speedcollege over het thema “Gezag”. Wat is het verschil tussen macht en gezag, hoe zit het met leiders en volgers en hoe kun je als leider meer gezag verkrijgen. Want ‘ja’, gezag kun je ontwikkelen.

Na afloop werd er ruim de tijd genomen om, onder het genot van een drankje, de bijeenkomst te evalueren. De reacties van de deelnemers waren erg positief. Er bleek veel enthousiasme over de game en de inhoud van de 3 speedcolleges. ‘Dat smaakt naar meer’, gaven veel deelnemers aan.

De slides van de onder meer de colleges vindt u hier: Slides BIG Event 25 februari 2015

Begin april organiseert BIG wederom een BIG Event. Binnenkort meer informatie over datum en locatie op deze site.